Ми згадували, що базові вимоги до продукції, яка відповідає стандарту халяль, містяться в “Codex Alimentarius”. Однак що це за організація, і які її цілі? Міжнародна торгівля харчовими продуктами існує тисячі років, проте до недавнього часу харчові продукти продавалися і споживалися, в основному, в тому ж регіоні, де були зроблені. Ситуація змінилася в ХХ столітті, в якому, завдяки досягненням науки і розширенню можливостей зберігання швидкопсувних продуктів значно зріс обсяг харчової продукції, виробленої на експорт. Сьогодні, як ніколи раніше, величезні партії харчових продуктів в широкому асортименті подорожують по світу. Кодекс Аліментаріус розробляє міжнародні стандарти на харчові продукти, керівництва та інструкції, які регулюють безпеку і якість харчових продуктів, що надходять на світовий ринок, а також забезпечують дотримання умов «справедливої ​​торгівлі». Споживачі можуть бути впевнені в якості та безпеки продуктів, які вони купують, а імпортери можуть бути впевнені в тому, що харчові продукти, замовлені ними, будуть відповідати своїм специфікаціям.